Apa Itu Produk?

Apa itu produk? Dalam bahasa Inggeris adalah “Product”. Ia adalah sejenis barangan yang selalu kita gunakan setiap hari. Biasanya tempat yang selalu kita jumpa produk atau barangan adalah di pasar raya, market, shopping centre, pasar, pasar mini, kios, kedai runcit, gerai-gerai, expo makanan dan sebagainya.

 

Produk Berasaskan Digital
Produk Digital

 

Apa Itu Produk? 

Ada banyak jenis produk atau barangan yang ada di sekeliling kita.

Ada yang basah,  kering,  sejuk,  beku, Pepejal,  debu,  berketul dan sebagainya.

Ada yang diboleh makan dan ada juga yang tidak boleh dimakan.

Produk boleh dijual-beli di pasaran. Banyak dijual di pasar-pasar,  pasar raya,  gerai,  warung,  kiosk,  kedai runcit, restoran, booth dan sebagainya.

 

Jenis-Jenis Produk

  • Produk Kesihatan – Ubat-ubatan, suppplement,  minuman, permakanan berasaskan kesihatan, sabun,  syampu dan sebagainya.

Barangan produk kesihatan yang boleh dimakan adalah barangan kesihatan seperti ubat-ubatan, kopi segera,  teh herba,  akar-akar kayu,  halia bara,  tongkat ali,  gingseng dan banyak lagi.

Barangan produk kesihatan yang tidak boleh dimakan pula adalah minyak mengurut,  minyak angin, minyak herba,  krim muka,  krim sapu dan bahan pencuci.

  • Produk Tenusu – Produk tenusu biasanya diperbuat daripada susu lembu seperti marjerin,  mentega, butter,  keju (cheese),  yogart, dadih, susu segar. Ada juga dibuat dengan minyak kelapa sawit.

 

  • Produk Fizikal – Ia adalah barangan kering yang senang untuk dibawa. dan diangkut.  Contoh mudah adalah,  DVD, buku,  majalah,  kain, barangan elektrik,  kosmatik, produk kesihatan, barangan bayi, baju, tudung, seluar,  beg dan sebagainya.

 

  • Produk Digital – Produk digital merupakan produk yang sentiasa laku dan mengalakkan secara online. Produk ini biasanya dipasarkan di internet. Produk ini diminati kerana ia tidak perlu menyimpan stok atau mencipta produk. Dengan menggunakan teknik pemasaran tertentu, anda boleh menghasilkan income yang sangat lumayan berbanding produk fizikal. Contoh pproduk digital ialah software, video, ebook, servis dan sebagainya.

 

  • Produk Untuk Servis/Perkhidmatan – bagi mereka yang yang mempunyai kepakaran dalam perkhidmatan dan servis, boleh menawarkan produk tersebut. pelbagai servis boleh ditawarkan. Diantaranya adalah mereka bentuk laman website, blog, grafik, rakam video, editing video, consultation, servis pemasaran online, marketing, traning berkaitan bahasa, programer dan sebagainya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *